NEW “1.6 APOTÉKAR – ČAJE”

1. Angie m!!! UPOZORNENIE !!!

Rady a informácie na tejto stránke sú len všeobecné, nenahrádzajú rady skutočného lekára. Preto použitie liečivých rastlín konzultujte so svojím lekárom. Tvorcovia tohoto webu nezodpovedajú za zdravotné problemy alebo ujmy na zdraví, ktoré budú výsledkom nesprávneho výkladu obsahu tohoto servera bez porady s lekárom.

Pri neznalosti rastlín, ich zberu a spracovania, nakupujte tieto rastliny v lekárni.

História čaju Cesta čaju Chanoyu Zelený čaj
Lapacho Pu-Erh Rooibos Mate

ČAJE

Dnes už nemusíme čaj ako taký predstavovať. Popísalo sa o ňom veľa článkov a kníh. Sú dávno za nami časy, kedy sme mohli vychutnať len šálku Pigi čaju. Dnes si už môžeme vybrať z rôzných druhov nielen čínských, ale i ceylonských, japonských, indických a iných zemí. Dostupné sú veľmi kvalitné i menej. Je len na nás čo si vyberieme. A že je si z čoho vybrať o tom svedčí i ponuka trhu.

Čaj dokáže naladiť príjemnú atmosféru, dobrú náladu, vyvolať pocit spokojnosti, ozdraviť naše unavené telo i dušu. Čaj nie je len pôžitkom pre naše zmysly, ale pomáha nám udržať si krásu tela a vitalitu ducha, je elixírom zdravia po všetkých stránkach. Preto by sme nemali opomíňať jeho účinky a nájsť si k nemu cestu. Postupne sa nám podarí preniknúť do jeho tajomstva a stane sa naším nerozlučným priateľom. Svojimi blahodarnými účinkami sa nám odvďačí zdravým telom a duševnou pohodou.

Čaje obsahujú mnoho látok s liečivou silou. Obsahujú eterické oleje, triesloviny, bioflavanoidy, vitaminy a nerastné látky, kofeín a iné látky. V každom čaji podľa jeho druhu a výskytu je obsah týchto zložiek rôzny. Aby ste sa vedeli trochu orientovať a ľahšie si vybrať niečo Vám o čajoch prezradíme.

Tak príjemné čítanie.

Šen-nungHistória čaju

Podľa starej čínskej povesti objavil blahodárne účinky čaju císar Šen – nung, učenec a liečiteľ, ktorý pil zásadne len prevarenú vodu. Hovorí sa, že jedného dňa v roku 2737 pred n.l. keď odpočíval pod stromom divokého čajovníka, ľahký vánok utrhol niekoľko lístkov zo stromu, ktoré mu spadli do šálky s horúcou vodou. Císar s údivom zistil, že nápoj má lahodnú osviežujúcu a povzbudzujúcu chuť. Tak bol pravdepodobne objavený čaj.

Dnes je ťažko potvrdiť či je táto legenda pravdivá. Prvý písomný záznam o čaji pochádza z 3. storočia pred Kristom, kedy ho doporučoval na posilnenie a odstráneniu únavy slávny čínsky lekár Chua Tchuo. V tej dobe rovnako jeden generál žiadal svojho synovca o zaslanie povzbudivého čaju, pretože sa cítil slabý a skľúčený. O čom je záznam. V Číne bol v tom čase čaj v neobyčajnej obľube.

Svoje meno dostal od cisára dynastie Chan, ktorý nariadil, že znak pre čaj sa bude čítať čcha, ale v provincii Fu-tien volajú čaj t´e / tche /. Odtiaľ sa dostal s Holandskými obchodníkmi i do Európy a toto pomenovanie mu v zjednodušenom stave i ostalo. Postupne si ho jednotlivé národy upravovali blízko svojmu jazyku a dnes má v rôznych krajinách rôzny názov. Tak napríklad Angličania ho volajú – tea, Nemci – thee, Francúzi – thé, Portugalci – cha, Arabi – shai, Tibeťania – ja, Turci – chay a Rusi – čaj. My sme názov prevzali od Rusov.

Do 3. storočia n.l. sa nápoj pripravoval ako liek alebo tonikum na posilnenie Znak čajuz divoko rastúcich kríkov. Ale pre zvyšený dopyt a záujem o čaj museli roľníci začať sadenice čaju pestovať na svojich neveľkých pozemkoch. Postupne sa vyvinul proces sušenia a spracovania lístkov. V 4. a 5. storočí popularita čaju tak prudko vzrástla, že boli vytvorené nové čajové plantáže. Okrem cisára sa začal piť aj v krčmách, jedálňach a predávať v obchodoch. Používal sa aj vo výmennom obchode s Turkami. V období dynastie Tcang / 618-906 n.l./ sa čaj už nekonzumoval len ako liek, ale pre potešenie a pôžitok. Začali sa pestovať rôzne rituály a obrady a pre prípravu platili prísne pravidlá. Dokonca bola napísaná i prvá kniha o čaji, ktorá popisovala celú cestu čaju. Až do éry dynastie Ming / 1368-1644/ sa v Číne pil výlučne zelený čaj. S obchodom do Európy nastal čas pre vyvinutie ďaľšieho spracovania, pretože zelený čaj nevydržal v čerstvom stave také dlhé cesty. Výrobci začali čaj fermentovať a ochucovať kvetnými lupienkami, aby ho prevoňali.

Do Japonska bol pôvodne čaj dovezený z Číny. Doviezol ho mních Saičo, ktorý študoval v Číne. Po niekoľkých rokoch ho ponúkol cisárovi Sagovi a tomu tak zachutil, že hneď dal vysadiť čajovník v piatich provinciách. Pitie čaju sa tu vyvíjalo spolu s budhistickou tradíciou a Japonci rozvinuli jeho pitie do rituálov a obradov. Známy je japonský obrad – čanoju. 

Perlička:

Zásluhu na britskej tradícii ” čaju o piatej” má Anna, siedma vojvodkyňa z Bedfordu. Medzi ľahkým obedom a neskorou večerou mávala ” pocity skľúčenosti” – ako to sama nazývala. Ale bol to hlad, ktorý si uhasínala čajom a maličkým dezertom. Nakoniec sa jej to zapáčilo a začala na poobedie pozývať svojich priateľov, aby jej robili pri čaji spoločnosť. Schôdzky pri poobednom čaji sa rýchlo rozšírili po celom Londýne. Ľudia popíjali čaj, zajedali malé sendviče a zákusky a klebetili. 

 

Zber čajuCesta čaju

Čaj sa dnes sadí z predpestovaných sadeníc zo škôlky. Vo veľkosti asi 20 cm sa mladé kríčky presadzujú na plantáž. Približne dva roky sa lístky netrhajú. Keď dorastú výšky 1,8 m zostrihajú sa a potom sa už udržujú vo výške pásu. Po 3 – 5 rokoch sa začínajú zbierať čajové lístky. Otrhávajú sa vtedy, keď sa vytvárajú mladé nové letorosty tzv. fleše. Najkvalitnejší čaj je z jemnej fleše – t.j. s jedným výhonkom a dvoma lístkami. Trhajú sa ručne a vkladajú do košov. Niekde sa používajú na zber i mechanizmy.

Z plantáži sa čajové lístky v košoch odvážajú na spracovanie. Čerstvé Sušenieotrhané lístky sa nechajú najskôr zvädnúť a potom sa tepelne upravujú podľa toho, aký čaj má byť výsledný.  Poznáme 5 hlavných typov čaju – biely, zelený, oolong, čierny, aromatizovaný a lisovaný. Každý druh má ešte rôzne obmeny a tak existuje viac než 3000 druhov čaju.

Biely čaj – nové listové pupene sa otrhávajú ešte pred rozvinutím, nechajú sa zvädnúť a potom sa sušia. Pupene si zachovajú strieborno-biely vzhľad / Silver Tip /. Odtiaľ názov.

Zelený čaj – čerstvé zelené lístky sa nechajú najskôr zvädnúť a potom sa tenko rozložia na bambusové platy a 1 – 2 hodiny sa vystavia slnku a prirodzenému teplému vzduchu. Potom sa sušia vo vnútri na bežiacom páse kde sa i rôzne tvarujú.

Oolong – polofermentovaný čaj – po zvädnutí lístkov sa opatrne pretriasajú v bambusových košoch, aby zmäkli. To sa opakuje až kým lístky nezožltnú. Vplyvom chemických látok v lístkoch a kyslíka dostanú okraje načervenalú farbu. Po 2-3 hodinách sa táto čiastočná fermentácia ukončí tepelne. Oolong vždy tvorí celé lístky.

Čierny čaj – rozložené zvädnuté lístky sa podrobujú zvinutiu, pri ktorom sa bunky v listoch narušia a začnú sa uvolňovať chemické látky. Jemne sa podrvia a nechajú sa 1 – 2 hodiny rozložené v chladnom a vlhkom prostredí. Pritom sa okysličujú, t.j. fermentujú a menia farbu zo zelenej na čevenočiernu. Fermentácia sa ukončuje horúcim vzduchom v sušiacej peci. Tu získavajú čiernu farbu a typickú vôňu a chuť. V niektorých podnikoch sa sušia na veľkých platách nad otvoreným ohňom.

Aromatizovaný čaj – čajové lístky sa nechajú ovoňať až po spracovaní. Najčastejšie sa používajú kvety Jasmínu, Orchidee a Ruže.

 

Lisovaný čaj – je tvarovaný do pevných guličiek, doštičiek, misiek, koláčikov a hniezd.

Po spracovaní sa čaj buď balí ako originál, alebo sa mieša s inými čajmi, čím sa môže dosiahnúť typická kvalita a chuť. Čaje sa balia buď do bedien, alebo do vriec. Tie sa distribuujú výrobcom čajov po celom svete, ktorí ich ďalej balia do lepenkových obalov, dóz, plechoviek a drevených krabičiek. Odtiaľ putujú do maloobchodov a k spotrebiteľovi.

Perlička:

Názov čaju Flowery Orange Pekoe / FOP / nemá nič spoločné s pomarančom. Jedná sa o čaj z letorostu, ktorý má terminálny pupeň a prvý lístok. Obsahuje jemné mladé zvinuté lístky so správnym podielom tipsov – krehkých nerozvinutých vrcholových pupienkov, ktoré zaručujú vysokú kvalitu.  

 

PomôckyChanoyu – japonský čajový obrad

Japonský čajový obrad je najznámejší a najslávnejší zo všetkých ceremónii podávania čaju. Je považovaný za najdokonalejší spôsob pitia čaju na celom svete. Slovo Chanoyu sa prekladá ako “horúca voda na čaj” a nejde pri ňom iba o pitie čaju. Vyjadruje prepojenie človeka s prírodou ako i spojenie niekoľkých ľudí v okamžiku obradu v danom čase i priestore. Iný názov pre tento čajový obrad je Čado, ktorý vyjadruje cestu poznania a návratu do našich myslí. “Do”– v preklade znamená “cesta bez konca”.Ten, kto vedel ako správne pripravovať a podávať čaj sa tešiľ veľkej úcte v spoločnosti.

Čajový obrad má prísne zásady a pravidlá a možno povedať, že je to hotové Prípravaumelecké dielo. Odohráva sa v čajovom domčeku, v ktorom je zvitok s kaligrafiou a kvetiny. Všetko na presne určenom mieste. Hostia si pred vstupom do čajovne, z nádržky so studenou vodou, opláchnu ruky a vypláchnu ústa, aby zmyli svoje hriechy a vstupovali očistení. Hostiteľ ich usadí a ponúkne im malé tradičné jedlo nazývané “kaiseki”. Je to ľahké jedlo, ktoré ale dostatočne nasýti – ryža, polievka, upravené kúsky ryby. Potom hostiteľ donesie misu s vodou a podnosom s ďaľšími pomôckami na prípravu čaju. Posadí sa oproti hosťom a Príprava čajuzačne pripravovať práškový zelený čaj Matcha. Odmeria špeciálnou lyžičkou práškový čaj do keramickej misky. Potom ho zaleje horúcou vodou pomocou bambusovej naberačky a ušľahá bambusovou metličkou nazývanou “chasen” až získa hustú kašu bez hrudiek. Potom pridá ešte trochu vody, len aby sa čaj dal vyliať. Tento hustý čaj sa nazýva ” koicha”. Čaj je pripravený v jednej šálke pre všetkých hostí. Pripravený čaj je trávovo zelený, má výraznú chuť a je veľmi silný.Prvý hosť si odpije / troma dúškami / a podá šálku ďalej susedovi. Každý si odpije toľko, aby mal aj Chanoyuposledný hosť dosť a pritom nemusel vypiť príliš veľa. Ide pri tom o spolupatričnosť všetkých prítomných. Počas ochutnávania čaju nikto nehovorí, len vychutnáva čajový nápoj. Po vypití si hostia pozerajú čajové náradie, môžu sa popýtať o čaji, znovu mu privoňať a informovať sa o všetkých zaujímavostiach spojených s obradom. Tým prejavujú záujem a obdiv k týmto veciam. Nakoniec hostiteľ prevezme všetky veci a predmety a pomaly a slávnostne odchádza. Hostia sa poďakujú a plní dojmov odchádzajú. Pripravuje sa aj iný čaj, ktorý je podstatne redší a volá sa “usucha”. Ten sa pripravuje pre každého hosťa zvlášť. Dnes je tento používaný najčastejšie.

Perlička:

Šľahaný čaj bol určený výhradne urodzeným vrstvám čínskej dynastie Sung a ich obľúbencom z rady buddhistických mníchov. Táto vládnúca trieda však bola úplne vyhladena Mongolmi, ktorí dobili Čínu a tým zanikla i tradícia čajových obradov v Číne. Zakorenila sa však v Japonsku a tí ju rozvinuli do zložitého avšak ojedinelého obradu. Počas neho sa  hostiteľ i hostia snažia dosiahnúť vnútorné oslobodenie a harmóniu s univerzom. Skrýva v sebe čistotu a harmóniu, tajomstvo vzájomnej zhovievavosti a romantiku spoločenského poriadku. 

 

Ker čajovníkaZelený čaj – zdravie a vitalita z čajovníka

Vďaka svojim blahodárnym účinkom je veľmi populárnym nápojom nielen v Číne a Japonsku, ale i na Západe. Zelený čaj je v Európe “in” iba od začiatku 90-tych rokov. Jeho spotreba sa tu od začiatu roku 1990 zvýšila desaťkrát. Podľa najnovších výskumov na dobrom zdravotnom stave Japoncov sa podieľa nielen konzumácia veľkého množstva rýb a ryže, ale ešte jeden faktor a tým je Zelený čaj

p i t i e    v e ľ k é h o   m n o ž s t v a   z e l e n é h o   č a j u .

Zoznam medicínskeho pôsobenia, ktorý sa zelenému čaju pripisuje je dlhý. V jednej japonskej štúdii sa píše, že nálev zeleného čaju pôsobí preventívne proti 60 ochoreniam a 21 chorôb dokonca dokáže vyliečiť. V Amerike výskumy dokázali, že špeciálna substancia v zelenom čaji blokuje dôležitý rakovinový enzým a zabraňuje tvorbe zhubných nádorov.

Jeho hlavné účinky sú v tom, že pôsobí ako antioxidant, t.z., chráni organizmus pred ničivými účinkami voľných radikálov, ktoré spôsobujú rôzne ochorenia.

 

Jeho najhlavnejšie účinky sú:

Kvet Camelia· je účinný voči baktériam a vírusom ( Streptococcus mutanus spôsobujúci paradentózu )

· podporuje činnosť pečene ( zneškodňuje jedovaté látky)

 · predchádza riziku určitých druhov rakoviny (pažeráka, pľúc, žalúdka, kože )

· vysoký obsah fluoru chráni pred zubným kazom

· zabraňuje tvorbe krvných zrazenín a kôrnateniu ciev

· zmierňuje vysoký krvný tlak

· znižuje hladinu cukru v krvi

· znižuje hladinu cholesterolu v krvi

· znižuje riziko srdcovocievných ochorení

 

Zelený čaj má ľahodnú chuť a príjemnú vôňu v závislosti od dĺžky vyluhovania. Má silný osviežujúci účinok na organizmus a preto ho doporučujeme piť nielen pre jeho vynikajúce zdravotné účinky, ale i pri potrebe vysokého pracovného výkonu, dlhodobej psychickej záťaži, únave a posilnenia organizmu.

Inak povedané: každým hrnčekom zeleného čaju podporujete svoje zdravie. Ide len o to, nájsť si pre seba ten druh, ktorý Vám bude najlepšie vyhovovať.

Ak si pitie zeleného čaju spojíte s chvíľou oddychu a pohody, či už sám, alebo v kruhu svojich priateľov, nielenže ozdravíte svoje telo, ale zharmonizujete aj svoju dušu.

Perlička:

U ľudí, ktorí pijú 9 alebo viac šálok zeleného čaju denne, namerali hladinu cholesterolu o 8 mg/ dl menej v porovnaní s ľuďmi, ktorí zelený čaj nepijú.

Lapacho – čaj Inkov

Čaj Lapacho je prírodný produkt z vnútornej kôry stromu Tecome Lapacho, ktorý rastie v Brazílii, Bolívii, Peru, severnej Argentíne a Paraguaji. Preto ho často nazývajú aj indiánsky čaj – čaj starých Inkov. Červená kôra sa získava z odrôd Colorado a Morado. Tieto stromy môžu dosiahnúť vek až 700 rokov. V pralesnej lekárni brazílskych indiánov sú jeho liečivé účinky známe už po stáročia. Dnes pokračujú v tradícii indiáni kmeňa Callawaya.

Červenohnedá kôra stromu Lapacho obsahuje cenné látky s liečivými účinkami. Lapacho má veľmi široké účinky v prevencii i pri liečbe. Podľa vyjadrenia špičkových botanikov, chemikov a lekárov ide zrejme o najliečivejšiu rastlinu na svete. Obsahuje stopové prvky ako bróm, stroncium, jód, bárium, isté množstvo xilidínu a lapacholu, ktorý účinkuje ako silné antibioikum. Predpokladá sa, že účinkuje na ľudské bunky lúčmi Alfa. Dodnes nie je známy žiaden vedľajší účinok tejto rastliny. Trebe ale poznamenať , že nie je všeliek aj keď sa jeho praktické využitia pri mnohých liečbách potvrdili.

Jeho najhlavnejšie účinky sú:

· Aktivizuje prirodzenú funkciu potných žliaz, pôsobí močopudne

· Lieči vyrážky, zápaly a zahnisané miesta, exémy, paradentózu, pomáha pri liečbe Bercových vredov

· Má pozitívny vplyv na liečbu leukémie

· Napomáha pri liečbe chronických ochorení / reuma, Parkinsonova choroba, skleróza /

· Normalizuje a posiluje činnosť vnútorných orgánov / pečeň, ľadviny, žlčník /. Podporuje trávenie

· Normalizuje výmenu cukru, pomáha pri liečbe diabetesu

· Odstraňuje z tela odpadové látky, aj ťažké kovy

· Pomáha pri liečení infekčných ochorení, viróz, zápale žalúdka, čriev a močového mechúra

· Pomáha pri liečení porúch látkovej výmeny / po chemoterapii, po užívaní psychofarmak /

· Posiluje imunitný systém organizmu, podporuje imunitný systém pri liečbe všetkých druhov rakoviny

· Posiluje a normalizuje činnosť sexualných orgánov

· Pozitívne ovplyvňuje zdravý spánok, odstraňuje stavy tiesne a strachu

· Umŕtvuje niektoré druhy pliesní a baktérii spôsobujúce choroby

· Zlepšuje prekrvenie tela, posiluje srdce a krvný obeh. Odstraňuje chudokrvnosť

· Zamedzuje tvorbe opuchov, odstraňuje usadeniny v krvnom obehu, pomáha pri zápale kŕčových žíl

· Znižuje bolesť, pomáha pri odstránení migrény

· Zvyšuje odolnosť nervovej sústavy a ukľudňuje pri jej podráždení

Príprava:

4 čajové lyžičky alebo 1 polievkovú lyžicu zalejeme 1l vriacej vody, necháme 5min povariť a ďaľších 15min lúhovať.

Hotový čaj môžeme osladiť najlepšie s medom, alebo pri jeho príprave zmiešať s ovocným či iným bylinkovým čajom na doladenie chuti. Môže sa piť teplý i studený behom celého dňa. Najlepšie na lačný žalúdok. Doporučená denná spotreba sa pohybuje od 2-3 šálok po 0,2dcl až po 2 litre.

Pre terapeutické účinky 3 šálky denne medzi jedlom, nesladiť.

 

U chronických ochoreniach je potrebné piť čaj po dobu 1 mesiaca. Potom vynechať 2-3 týždňovú prestávku a podľa potreby kúru zopakovať.

Ako prevencia postačí jedna šálka denne a môže sa piť neobmedzenú dobu.

 

Perlička:

Hotový neochutený nálev je lahodný a aromatický. Trochu pripomína dubovú kôru ochutenú citrónom.

Nikdy na jeho prípravu nesmú byť použité nádoby a pomôcky z hliníka. Lapacho sa stalo v dnešnej dobe čajom číslo 1. Nemalo by chýbať v žiadnej domácnosti. Môže poslúžiť i na pracovisku ako pripravovaný čaj. Prispeje tak k prevencii voči ochoreniam, alebo pomôže pri ich liečení. 

 

 

Pu – ERH

Pu-Erh je najviac podobný čaju, ktorí poznali Číňania už pred Pu - ERH2000 rokmi. Za zdroj tohto čaju je považovaný voľne rastúci čajovník druhu “Camellia assamica” s nevšedne velikými listami. Čínsky profesor Li Yongkang, jeden z popredných výskumníkov účinkov tohto čaju, ho pomenoval čajový strom Qingamao – Praotec čaju. Čajovník je starý najmenej 800 rokov, vysoký viac než 30 metrov a svoj domov má v Čínskej provincii Yunnan. Rastie predovšetkým v hornatých oblastiach mierného klímatu s celoročným pravidelným prísunom zrážok.

V dávnejších dobách ho mohli piť len cisárovia, bežný ľud ho nemohol konzumovať a preto sa nazýval aj “cisárským čajom”. Jeho špecifická chuť vzniká tzv. ” konzervovaním” zeleného čaju. Proces začal prebiehať zberom vysoko kvalitných veľkých čajových lístkov , ich následným stlačením a po dlhoročnom uskladnení pomocou kmeňov špecifických baktérii zrenie – fermentácia dokoná svoje dielo. Pôvodne zelené lístky sa zmenia na červené. V Číne ho pre svoju červenú farbu lístkov ako gaštany nazývajú aj červeným čajom. Dodnes je jeho tajomná výroba prísne strážená. Čím je starší, tým je vzácnejší, jeho účinky sa znásobujú a chuť je lepšia. Vzhľadom k procesu jeho postupného dozrievania, pri ktorom sa na povrchu jednotlivých lístkov vytvára jemný povlak ušlachtilej plesne, možno vysvetliť jeho liečivé účinky. V tradičnej čínskej medicíne je pokladaný za liečivo. V Európe sa ocitol na výslní len nedávno.

Jeho najhlavnejšie účinky sú:

· Detoxikácia organizmu, hlavne rýchlejšie odbúranie alkoholu

· Je účinným pomocníkom v boji s nadváhou, je tzv.: požierač tuku, výborne prečistí organizmus

· Ochrana pred infekčnými chorobami

· Posiluje imunitný systém

· Pôsobí antidepresívne

· Pôsobí bakteriostaticky, t.z.: zabraňuje množeniu baktérii

· Redukuje hladinu cholesterolu v krvi, pri pravidelnom pití aspoň troch šálok ho možno znížiť až o 13%

· Uľahčuje trávenie mastných jedál

 

Pre svoj nízky obsah kofeínu ho možno piť po celý deň aj večer.

Príprava:

Na 1 šálku max. 3g čaju / 1 zarovnaná čajová lžička / sa zaleje práve vriacou vodou / 95 – 100°C / a nechá výluhovať 2 – 5 minút. Do objemu 1litra cca 20g čaju / 1 pol.lyžica /

Niekomu sa môže zdať na začiatku príliš silný, pretože má silne zemitú, dymovú chuť. Preto na začiatku doporučujeme si urobiť slabší čaj a postupne si na jeho chuť privykať. Iná možnosť je po 30 sekundách prvý nálev zliať a na pitie použiť až druhý nálev..

Pu – Erh je najlepšie podávať nesladený, prípadne osladený medom, javorovým sirupom, alebo Stéviou. Môže sa piť aj ako ľadový čaj.

Pravideľné pitie Pu- Erh čaju by malo byť súčasťou zdraveho životného štýlu pri dodržovaní zásad zdravej výživy, pretože čaj Pu – Erh pôsobí pozitívne na organizmus po všetkých stránkach a tak nám neostáva nič iné, len prispieť k svojmu zdraviu vlastným pričinením.

Perlička:

Osem dobrovoľníkov z rady parížských lekárov sa presvedčilo, že vďaka pitia čaju Pu – Erh prebiehalo odburávanie akloholu z ich krvi viac než dvojnásobne rýchlejšie ako inokedy. Hladina alkoholu klesla za 2 hodiny už o 0,45 promile. 

 

Rooibos

Unikátny Juhoafrický čaj bez kofeinu.Rooibos

Čaj rooibos je čistý prírodný produkt. Jeho základ tvoria sušené a fermentované lístky rastliny, ktorá rastie len v Kapskej provincii v Južnej Afrike. Je to malý, len 1,5 metra vysoký krík, ktorý sa dobre cíti len v členitej krajine Cedrových hôr. Tento, našej Kručinke podobný ker, v zime potrebuje dostatok vlahy, nie však “mokré nohy”, neznáša mráz. Má tenké konáriky, ktoré klesajú k zemi pod váhou špendlikovitých lístkov. Prvý krát sa mu orezávajú konáriky keď má 18 mesiacov. Potom sa na kôpkách nechajú fermentovať 24 hodín. To mu dodáva jeho arómu. Čaj sa nechá na slnku až do jeho 10% pôvodnej vlhkosti. Nakoniec sa pasterizuje a suší. Obsahuje flavonoidy, vitamíny a minerály a ďaľšie látky, ktoré pôsobia ako antioxidanty.

Nápoj pripravený z čaju rooibos má svoju charakteristickú červenohnedú farbu, príjemnú vôňu a jemnú aromatickú chuť. Neobsahuje kofeín, vďaka čomu nespôsobuje nespavosť a preto je vhodný aj pre starších ľudí a deti.

Čaj rooibos je vynikajúci nápoj, ktorý môžete užívať v neobmedzenom množstve.

Jeho najhlavnejšie účinky sú:

· Čaj rooibos je vhodný ako diabetický nápoj u ľudí s vysokou hladinou cukru v krvi

· Obsahuje antixidanty, čím upravuje metabolizmus tak, že spomaľuje proces stárnutia

· Pri ekzémoch, silnom svrbení a akné môžete postihnuté miesta natierať čajom rooibos, ktorý má v tomto prípade upokojujúce a liečivé účinky

· Príjem minerálov z čaju rooibos zabezbečí zdravú pokožku, zuby a kosti

· Pomáha pri liečbe alergií, sennej nádche, astme a potravinovej alergii

· Pomáha pri žalúdočných ťažkostiach. Zmierňuje žalúdočné kŕče a koliky kojencov

· Znižuje vysoký krvný tlak

Príprava:

Na objem 1l vody dáme 2 pol. lyžice čaju a zaparíme vriacou vodou. Necháme vyluhovať 2 – 3 minúty. Môžeme použiť ešte ďaľšie tri výluhy, ale už len po jednej minúte. Môžete si ho dochutiť mliekom, citrónovou šťavou, ovocným sirupom, alebo ho len osladiť medom.

 

Tento čaj môžete piť koľko len chcete. Je pravý pre tých, ktorí majú citlivý žalúdok, trpia bolesťami hlavy, nespavosťou a pri strese. Možno ho piť ako prirodzenú prevenciu proti rakovine.  

Perlička:

Rooibos v preklade znamená “červený krík”. Táto rastlina, bohužiaľ, je produktívna len asi 10 rokov, potom musí ustúpiť mladším. Keď krík zaniká, sfarbuje sa do ohnivočervena. Odtiaľ má aj názov. 

 MATE – Nápoj bohov

Do Európy prišlo maté z Južnej Ameriky. Je to posvätná bylina Cesmína paraguajská. Hoci nejde o typický pravý čaj, zaužíval sa pre neho i tento názov- čaj maté.

Keď pred viac než 500 rokmi pristál na brehoch Ameriky Kolumbus, zistil, že vtedy bol tento nápoj podávaný veľmi často na privítanie návštevníkov. Ale pozornosť mu začali venovať až Jezuiti, ktorí sa v Južnej Amerike usadili. Začali cezmínu pestovať a neskôr sa rozšíril jej vývoz i do Európy. Podľa archeologických nálezov bolo maté váženou bylinou už pred naším letopočtom. Indiáni mali vo zvyku vkladať si listy cezmíny do úst a prežúvať ich. Bol to aj nápoj juhoamerických kovbojov, ktorí ho večer popíjali pri ohni, aby tak nabrali silu na ďaľší deň.

Cezmína paraguajská je tropická rastlina, ktorá potrebuje vysokú vlhkosť a teplotu. Je to stálezelený strom, ktorý môže dosahovať až 18m. Na plantážach sa však necháva dorásť iba na 5 metrov výšky. Pre dosiahnutie svojej zrelosti porebuje až 25 rokov. Španieli ju nesprávne označovali yerba t.z.: bylina. Listy sú oválne, s mierne zubatým okrajom, dĺžky 5-10cm a šírky 4-5cm. Kvitne od októbra do decembra a plody má od marca do júna. Divoko rastúce cezmíny sa rozmnožujú semienkami z trusu vtákov, ktoré ich predtým zobali. Dnes sa semienka polámu a pestujú v úrodných pôdach pri vhodných klimatických podmienkách.

Maté má charakterstickú arómu a chuť. Na čaj sú vhodné mladé lístky zo stromu, ktoré sa s vetvičkámi rozložia na zem a okolo sa zapáli oheň, ktorý spôsobí prvotné praženie. Potom sa vetvičky sušia, usušené nahádžu do jam v zemi a nahrubo rozdrvia. Potom sa ďalej drvia, odstraňujú vetvičky a ďalej sušia až nakoniec sa po niekoľkonásobnom drvení, preosievaní a miešaní dostane zelené maté. Ak sa ešte opraží, vzniká maté pražené.

Jeho najhlavnejšie účinky sú:

· Je veľký prírodný zdroj živín – vitamíny, minerály, cholín, inozitol, antioxidanty, aminokyseliny

· Lieči nespavosť, podstatne zlepšuje spánok

· Pomáha pri detoxikácii tela, vyplavuje škodliviny z tela

· Posiluje ako myseľ tak i telo, zlepšuje pamäť a rýchlejšie myslenie, spôsobuje vyššiu aktivitu, lepší výkon

· Spomaľuje stárnutie

· Ukľudňuje nervový systém, dokáže ukľudniť rozrušený organizmus

· Upravuje hladinu cukru v tele

· Upravuje chuť do jedla / znižuje prílišnú chuť do jedla/

· Upravuje trávenie – pomáha pri zápchach, slúži k úprave a pravidelnosti peristaltiky

· Zabraňuje vytváraniu kyseliny mliečnej a tým únave, pomáha pri strese a záťaži

· Znižuje hladinu cholesterolu

· Znižuje krvný tlak, uvoľňuje periférne cievy

· Znižuje príznaky alergických reakcií – senná nádcha

· Zvyšuje a posiluje imunitu, urýchľuje dobu liečby

· Znižuje telesnú tepolotu

Príprava:

K tradičnej príprave čaju maté potrebujete kalabasu /nádoba z určitého druhu tekvice/ a bombillu /kovová slamka, ktorá ma na konci sitko/. Pred prvým použitím treba kalabasu vypláchnuť a vysušiť. Potom naplnte kalabasu do 2/3 čajom maté . Nádobku nakloňte tak, aby sa zosypali na jednu stranu všetky lístky a do prázdného priestoru nalejte studenú vodu, len toľko, aby sa lístky do nej ponorili. Nechajte chvíľku pôsobiť a potom jemne ponorte bombillu, zalejte horúcou vodou 80 – 90°C /nie vriacou/ až po okraj kalabasy a môžete piť. Čaj nemiešajte, aby ste neupchali dierky v bombille. Prvý nálev je veľmi silný, môžete pridať horúcu vodu i viackrát a tým si čaj zjemniť. Prípadne prvý nálev vyliať a piť až ten ďaľší.

Maté môžete pripraviť aj klasickým spôsobom, zaliatím nálevového sáčku, alebo 1 – 2 čajových lyžičiek čaju, horúcou vodou a nechať 5-10minút vylúhovať. Na 1l objemu asi 5 – 10 zarovnaných čaj. lyžičiek / alebo 2 – 5pol.lyžíc / čaju.

Čaj sa často pripravuje aj ako studený nápoj tzv.: Tereré , alebo     “Slnečný čaj”. Na jeho prípravu dajte 1/2 šálky sypaného maté do veľkého džbánu, zalejte studenou vodou a nechajte na slnku asi 1 hodinu stáť. Potom preceďte a podávajte s ľadom, prípadne ochutené s ovocím, korením a pod. Môžete si vytvoriť vlastnú kombináciu.

Maté je nielen dobré pre telo a zdravie. Je rovnako dobré i pre dušu. Pitie sa môže stať formou meditácie, alebo reflexie aby dobro vstúpilo do tela. Tradične sa maté má piť v kruhu priateľov, alebo rodiny. Za použitia jednej kalabasy a jednej bombilly keď sa pije jeden po druhom, vytvára sa určitý druh puta, ktorý je znakom úplného porozumenia a priateľstva.

Perlička:

Podľa povesti venoval rastlinu – cezmínu – boh mladej dievčine za jej pohostinnosť, a preto je tento nápoj v krajinách odkiaľ prišla, nazývaná nápojom pohostinnosti.

Rovnako sa verí aj na jej magickú moc. Pokiaľ si chcete udržať partenera-ku natrvalo, pripravte nápoj maté pre každého z vás do šálky a dbajte, aby ste obaja všetok nápoj vypili . Maté by mala zabezpečiť vernosť oboch partnerov. Ak jeden z vás nedopije, môže dôjsť k rozchodu. 

 

Yogi tea

Yogi teačaj zložený zo špeciálnej zmesi korenia: škorica, zázvor, kardamon, klinček, čierne korenie.
Tieto čaje môžeme pripraviť okrem bežnej prípravy čajov aj špeciálnym pre ne určeným spôsobom, čím umocníme ich jedinečnosť a pôžitok z ich vychutnania.

Ovocné čaje

ČAJE OVOCNÉ SYPANÉ:


Pre osvieženie zmes rôzného druhu ovocia nasekaného na kúsky s prídavkom lesných plodov, bylín a iných kvetiniek podľa druhu čaju. Sú veľmi obľúbené najmä pre ich lahodnú a osviežujúcu chuť. Môžu sa piť i studené. Sú veľmi vhodné ako náhrada za malinovky u detí. Pre ne sú pripravené špeciálne zmesi s pridaním želetinových cukríkov.

Zo širokej ponuky vyberáme napr.:
Babičkina záhrada
 –  
ibištek, jablko, čierna baza, čierna a červená ríbezla, ostružina, lístky jahody a malina
Indiánske leto  –  šípky, ibištek, jablko, citrónová kôra, trnka, borievka, bezinka
Vaječný koňak  –  ibištek, jablko, pomar.kôra, šípky, čaj rooibos, kvet slnečnice, kúsky vanilky
Arabela  –  jablko, pomar.kôra, šípky, želatinová jahoda, list ostružiny, kvet ruže

 ČAJE OVOCNÉ NÁLEVOVÉ:

  

 

Čajové príslušenstvo

 

 

 

 

 

 

 

ZDROJ:

http://www.fytomedia.sk/pages/rady/lekaren/caje.html

http://www.fytomedia.sk/pages/ponuka/lekaren/caje.html

http://www.caj.sk/index.php?page=2&cat=11&id_polozky=263&filters=1

 

2 komentáre so far »

  1. 1

    Natasha-web said,

    treba si precitat vsetko je to bomba aj ten blog 001angels ako rozpravka super super super 🙂

  2. 2

    online said,

    vrlo zanimljivo, hvala


Comment RSS · TrackBack URI

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Odhlásiť sa / Zmeniť )

Connecting to %s

%d bloggers like this: